Τι είναι η Δικαστική Ψυχολογία;

Δικαστική Ψυχολογία είναι ο Κλάδος που εφαρμόζεται στο Νομικό Σύστημα. Περιλαμβάνει την έρευνα του Δικαίου, των Νομικών Θεσμών και των ανθρώπων που εμπλέκονται στο Σύστημα της Δικαιοσύνης. 

Ποιος είναι ο Ρόλος του Δικαστικού Ψυχολόγου;

Οι Δικαστικοί Ψυχολόγοι συνήθως λαμβάνουν βασικές κοινωνικές και γνωστικές αρχές και τις εφαρμόζουν στο Νομικό Σύστημα. Αξιολογούν την μνήμη και την αξιοπιστία αυτόπτων  και μη μαρτύρων. Συμμετέχουν στην επιλογή ενόρκων, πραγματοποιούν την Δικανική Συνέντευξη, τις αξιολογήσεις Ενήλικων ή Ανηλίκων θυμάτων, κατηγορουμένων, διερευνούν την καταλληλότητα ανάθεσης της Επιμέλειας κ.α.

Ο ρόλος επεκτείνεται και ως Ειδικός Μάρτυρας, Δικαστικός Πραγματογνώμονας ή Τεχνικός Σύμβουλος. Οι Υποθέσεις που μπορεί να αναλάβει είναι Αστικού, Ποινικού και Οικογενειακού Δικαίου. Θα πρέπει κατόπιν της αξιολόγησης να μεταφράσει τα ψυχολογικά ευρήματα στη γλώσσα του δικαστηρίου, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητά. Για να θεωρηθεί αξιόπιστος, ο Δικαστικός Ψυχολόγος οφείλει να γνωρίζει τη φιλοσοφία και τους κανόνες του νομικού συστήματος.

Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με την Αστυνομία ή τις Ανακριτικές Αρχές, λαμβάνοντας έτσι μέρος και σε όλη την διαδικασία αξιολογώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των υπόπτων ή κατηγορουμένων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πραγματοποιήσει την αξιολόγηση της Προσωπικότητας, της ψυχοσυναισθηματικής και πνευματικής κατάστασης ώστε να δημιουργήσει ένα Προφίλ (Offender Profiling). Καλείται συνεπώς να εξετάσει το πώς οι δυσπροσαρμοστικές εγκληματικές συμπεριφορές  και οι διάφορες διανοητικές και γνωστικές διαδικασίες είναι δυνατό να διαστρεβλώσουν τη σκέψη του ατόμου και εν δυνάμει να οδηγήσουν σε εγκληματική συμπεριφορά. 

 

Προηγούμενο άρθροΔικαστικές Υπηρεσίες και Αξιολογήσεις
Επόμενο άρθροΨυχογενής Ανορεξία: Διαγνωστικά Κριτήρια και Αίτια