Τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊου- COVID-19 είναι αναμενόμενο να επηρεάσει και την επικοινωνία ανάμεσα στον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια με το παιδί. Ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων, ή μη λήψης οριστικής ανάθεσης/ επικοινωνίας η ένταση μπορεί να κλιμακωθεί. 

Συμβουλές Διαχείρισης 

  1. Αν υπάρχει διαφωνία σε θέματα επιμέλειας, επικοινωνίας, καταβολής διατροφής για το παιδί είναι ωφέλιμο να δείξετε ευελιξία και υπομονή. Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης οποιαδήποτε κόντρα προστίθεται στο υπάρχον στρες. Τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας συνεπώς μόνο έκτακτα και σοβαρά αιτήματα θα αφορούν ασφαλιστικά μέτρα. 
  2. Τα παιδιά έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τον περιορισμό στο σπίτι, οφείλετε λοιπόν να τα διευκολύνετε και να τα προστατέψετε για το δικό τους όφελος. Ο θυμός και οι καβγάδες περισσεύουν ακόμα κι αν η διαμάχη διαιωνίζεται ακόμα. 
  3. Δείξτε ότι έχετε διάθεση για συζήτηση, συμβιβασμό και ευελιξία ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα για το παιδί. 
  4. Να είστε πρακτικοί και με κατανόηση. Η διαμονή ή διανυκτέρευση θα ήταν καλό να πραγματοποιηθεί αν ο άλλος γονέας διαμένει μόνος και υπάρχει η απαιτούμενη απομόνωση/ ασφάλεια. 
  5. Αν η διαμονή ή διανυκτέρευση δεν είναι εφικτή, είτε λόγω διαφωνίας είτε έλλειψης απαιτούμενου χώρου, διατηρήστε την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, video-κλήσης, viber ή messenger. 
  6. Η απομόνωση και η καραντίνα είναι δύσκολη για όλους και κυρίως για το παιδί που σε μικρότερη ηλικία μπορεί να αισθάνεται φόβο ή αβεβαιότητα. Σε τέτοιες καταστάσεις η παρουσία και των δύο γονέων κρίνεται απαραίτητη. 
  7. Η συνεργασία των γονέων είναι η πιο ωφέλιμη προσέγγιση ασχέτως πανδημίας. Όταν οι καταστάσεις  το επιβάλλουν αποτρέπονται επιπρόσθετα, περαιτέρω προβλήματα.

Της Δρ. Τέσσας Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci