Πώς λειτουργεί η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία στην Διαταραχή Πανικού;

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην Διαταραχή Πανικού. Πρωταρχικός στόχος είναι η Ψυχοεκπαίδευση. 

Στην διάρκεια των συνεδριών, παρέχονται οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που ο φόβος συμβάλλει στην έξαρση των συμπτωμάτων. Κατόπιν, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει τις καταστροφικές ερμηνείες που εκλύουν την Διαταραχή Πανικού ώστε να μειωθεί η ισχύς και η συχνότητα των επεισοδίων. 

Εκμάθηση Τεχνικών

Η εκμάθηση τεχνικών (Τεχνικές Αυτοβοήθειας στις Κρίσεις Πανικού) μετριάζει το αίσθημα επικινδυνότητας των ψυχοσωματικών αντιδράσεων με συνέπεια την μείωση του φόβου. Σταδιακά ο θεραπευόμενος εκτίθεται κλιμακωτά σε καταστάσεις που απέφευγε. Τα συμπτώματα εξασθενούν και το άτομο αποκομίζει τεχνικές διαχείρισης για στρεσσογόνες μελλοντικές καταστάσεις.

Οι τεχνικές περιλαμβάνουν: αποσύνδεση του πανικού από καταστάσεις, εξοικείωση με ψυχοσωματικά συμπτώματα, εκπαίδευση στην ρεαλιστική σκέψη, την αναπνοή και στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.  Συχνά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, οι αναπνοές είναι σύντομες και βαθιές. Συνεπώς η ταχυκαρδία μπορεί να επιδεινωθεί μόνο από τον ρυθμό. Ταυτόχρονα, μέσω της επιλεκτικής προσοχής, το άτομο εστιάζει στο σύμπτωμα και αυτό επιδεινώνεται.

Γνωστική Αναδόμηση

Μία ολοκληρωμένη θεραπεία συμβάλλει στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών: όπως εσωτερικές συγκρούσεις, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ψυχικά τραύματα. Μέσω γνωστικών τεχνικών εκμαιεύονται και τροποποιούνται οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις και ο δυσλειτουργικός τρόπος επεξεργασίας των πληροφοριών και σχημάτων.  

Στο 80% των περιπτώσεων υπάρχει πλήρης εξάλειψη των Κρίσεων Πανικού. Είναι απαραίτητο ο επαγγελματίας που θα απευθυνθείτε να είναι εξειδικευμένος στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία ώστε να έχετε το μέγιστο δυνατό όφελος. 

Αποτελεσματικότητα

Κατά την ολοκλήρωση των συνεδριών, ο θεραπευόμενος έχει καταστεί θεραπευτής του εαυτού του χρησιμοποιώντας τα εργαλεία με τα οποία έχει εφοδιαστεί.  Ιδιαίτερα κομβική είναι η πρόληψη υποτροπής (relapse prevention) όπου με τη βοήθεια του θεραπευτή, ο θεραπευόμενος συνειδητοποιεί πως σε οποιαδήποτε δύσκολη μελλοντική κατάσταση θα την συγκρίνει όχι με το ανώτερο σημείο που έφτασε στην εξέλιξη της θεραπείας αλλά με το σημείο που βρισκόταν πριν την έναρξη αυτής.

Συνδυασμός με Φαρμακευτική Αγωγή

Σε ένα ποσοστό των ατόμων που θα προσέλθουν για θεραπεία είναι πιθανό τα επεισόδια να είναι συχνά. Σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή (Αντικαταθλιπτικά ή/και Αγχολυτικά) από Ειδικό Ψυχίατρο σε συνδυασμό με την παρέμβαση βοηθούν στα πρώιμα στάδια στην άμεση ανακούφιση. 

Της Δρ. Τέσσας Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci

Προηγούμενο άρθροΤο Προφίλ του Άνδρα Παιδοκτόνου
Επόμενο άρθροΟ Αμυντικός Μηχανισμός Φυγής ή Πάλης (Fight or Flight)