Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και Φόβος Μόλυνσης

Ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (Obsessive Compulsive Disorder- OCD) είναι ο φόβος της μόλυνσης. Η πανδημία του κορωνοϊού, συνέβαλλες στην πυροδότηση ψυχαναγκαστικών φόβων που σχετίζονται με μικρόβια. Αν πριν τις συστάσεις για “καλό πλύσιμο των χεριών” υπήρχε η τάση άσκησης ελέγχου, λόγω των δεδομένων, το άγχος  είναι πιθανόν να γενικευτεί και στο άμεσο περιβάλλον. 

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και Τελετουργίες

Οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους επιδίδονται σε “τελετουργίες”. Η υπερβολή και η επανάληψη είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό λειτουργώντας ως συμπεριφορά αποφόρτισης. Ο γενικότερος φόβος της μόλυνσης επεκτείνεται σε καταναγκασμούς που σχετίζονται με συνεχή καθαριότητα του σπιτιού και του σώματος. 

Οι ενοχλητικές, αιφνίδιες και επίμονες σκέψεις εκτονώνονται μέσω του πλυσίματος ακόμα και για την πιθανότητα ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η ρουτίνα, κάποιο αγαπημένο πρόσωπο θα μολυνθεί. 

Συνέπειες στον Γενικό Πληθυσμό

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία αποτελεί μία δοκιμασία για τους πάσχοντες. Η αυξημένη διάρκεια της νόσου μπορεί να επηρεάσει επίσης ανθρώπους με γενετικό ή περιβαλλοντικό υπόβαθρο.

Μια παλαιότερη έρευνα ανέφερε ότι υγιείς άνθρωποι που χρησιμοποίησαν συνεχώς αντισηπτικό χεριών για μία βδομάδα αφού είχαν πιάσει χρήματα, πόμολα ή άλλες πιθανές εστίες μικροβίων, στη συνέχεια εμφάνισαν σημαντικά περισσότερα συμπτώματα Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής.