Αρχική ΤΕΣΣΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Πώς διαχειριζόμαστε το “Μένουμε Σπίτι”;

Πώς διαχειριζόμαστε το “Μένουμε Σπίτι”;

 

Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του COVID-19 και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) απαιτείται ως μέτρο πρόληψης η παραμονή στο σπίτι. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα άτομα που ενδεχομένως να έχουν έρθει σε επαφή με νοσούντες αλλά και για τον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Σε περιπτώσεις που η “απομόνωση” διαιωνίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν αντιδράσεις με συμπτώματα που παραπέμπουν Κλειστοφοβία. Ως πρωτόγνωρη εμπειρία λοιπόν η ασφάλεια της καθημερινότητας διαταράσσεται εφόσον η ρουτίνα δίνει το αίσθημα του ελέγχου. 

Αναμενόμενα, η προσαρμογή σχετίζεται με συναισθήματα ανησυχίας, ματαίωσης και απογοήτευσης εφόσον και οι κοινωνικές επαφές δεν είναι εφικτές. Στα παραπάνω προστίθεται η μοναξιά και η ανία. 

Πώς όμως αντιμετωπίζεται το “Μένουμε Σπίτι”;

1. Social Media και Κοινωνικοποίηση:

Αν και η “φυσική” παρουσία δεν συστήνεται λόγω πιθανής μετάδοσης του ιού, ωστόσο η βιντεοκλήσεις με συναδέλφους, φίλους και συγγενείς διευκολύνει την απομόνωση. Μέσω της επικοινωνίας θα κατανοήσετε ότι και οι “σημαντικοί άλλοι” έχουν τις ίδιες αγωνίες με εσάς. Η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη είναι το κλειδί για μία σταθερή διάθεση. 

Η πρακτική αυτή μετριάζει σημαντικά την εμφάνιση καταθλιπτικού τύπου συμπτωμάτων όπως επίσης και την κατάχρηση ουσιών (ψυχοτρόπων, καφεϊνης, αλκοόλ κτλ.). 

2. Νοητική Δραστηριοποίηση

Αν και η τηλέοραση ή η παρακολούθηση κύκλων διαφόρων σειρών διευκολύνει την παρέλευση του χρόνου, ωστόσο οδηγεί σε νοητική αδράνεια. Σε καταστάσεις “απομόνωσης” συστήνεται περισσότερο το να διαβάσει κανείς κάποιο βιβλίο, να ακούσει μουσική ακόμα και να καταγράψει τις σκέψεις ή τα συναισθήματά του για την κατάσταση που βιώνει. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην αποφόρτιση και ως συνέπεια στην βελτίωση της διάθεσης. 

3. Σωματική Άσκηση και Ισορροπημένη Διατροφή

Τα άτομα με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής όπως η Ψυχογενής Βουλιμία: Χαρακτηριστικά και Διαγνωστικά Κριτήρια και η Συναισθηματική Υπερφαγία που αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα μέσω του φαγητού είναι πιθανόν να πληγούν περισσότερο. Η απώλεια του ελέγχου, η ανία, η απογοήτευση, το άγχος και η δυσφορία αυξάνουν μπορεί την ανάγκη για κατανάλωση comfort food. 

Για τους υπόλοιπους η μαγειρική μπορεί να λειτουργήσει ως δραστηριότητα για να περάσει ευχάριστα η ώρα. Τα φαγητά όμως που επιλέγονται είναι σημαντικά πιο πλούσια σε υδατάνθρακες. 

Προτιμήστε μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β12 που συμβάλλουν στην διάθεση και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, θωρακίζοντας το σώμα απέναντι στους ιούς. 

Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις της φυσικής δραστηριότητας ωστόσο το περπάτημα (τις ώρες που επιτρέπεται) είναι ευεργετικό. Μπορείτε να αναζητήσετε μέσω YouTube προγράμματα γυμναστικής που σε συνδυασμό με την αγαπημένη σας μουσική θα σας “φτιάξουν” την διάθεση. Τέλος αν έχετε κάποιο ξεχασμένο όργανο άσκησης μπορεί να είναι η ώρα να το θυμηθείτε ξανά. 

4. Πρόγραμμα και Νέοι Στόχοι

Είναι αναμενόμενο να αισθάνεστε ότι η ζωή έχει μπει σε “παύση”. Να μην έχετε κίνητρο και να υπάρχει το αίσθημα του εγκλώβισμού σε έναν Φαύλο Κύκλο απραξίας. Για όσους εργάζονται από το σπίτι, μοιράστε τον χρόνο σας ομοιόμορφα μεταξύ ξεκούρασης, παραγωγικού χρόνου και κάποιας ευχάριστης δραστηριότητας ή ακόμα και ύπνου. 

Θέστε νέους προσωπικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς στόχους. Οποιαδήποτε πλάνο βοηθάει στην διατήρηση της εγρήγορσης και του κινήτρου. 

5. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας ή τον Γιατρό σας

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες λειτουργούν πολλές γραμμές δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης. Επιπρόσθετα μέσω Skype πολλοί θεραπευτές προσφέρουν με σημαντικά μειωμένη τιμή συνεδρίες ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα αυτήν την κρίση.