Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση εγκεφάλου (λόγω όγκου ή επιληψίας) ενδέχεται να πραγματοποιήσουν προεγχειρητικό ή μετεγχειρητικό Νευροψυχολογικό Έλεγχο. 

Προεγχειρητικά

Ο προεγχειρητικός Νευροψυχολογικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, δεδομένου ότι μία επέμβαση μπορεί να επηρεάσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες του ασθενούς. Η φύση της δυσλειτουργίας που πιθανόν να εμφανιστεί εξαρτάται από την περιοχή που έχει πληγεί και την έκταση της βλάβης. 

Αφού συλλεγούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία μέσω της χορήγησης των νευροψυχολογικών δοκιμασιών, γίνεται η ερμηνεία και η σύνταξη της αναφοράς όπου καταγράφονται τα διαγνωστικά ευρύματα καθώς και η πρόταση θεραπευτικής παρέμβασης. Ο Κλινικός Νευροψυχολόγος συμβουλεύει τον ασθενή σχετικά με τα αποτελέσματα και προτείνει κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Μετεγχειρητικά 

Ο ρόλος του νευροψυχολόγου δεν σταματάει στον προεγχειρητικό  έλεγχο των εγκεφαλικών λειτουργιών του ασθενούς. Είναι εξίσου σημαντική η μετεγχειρητική αξιολόγηση, έτσι ώστε να εκτιμηθεί οποιαδήποτε βελτίωση ή επιδείνωση των μετεγχειρητικών νοητικών λειτουργιών.

Η μετεγχειρητική κλινική νευροψυχολογική εικόνα χρησιμεύει τόσο στην αποκατάσταση του ασθενούς όσο και στην αξιολόγησή του, αναφορικά με την επιστροφή του στην εργασία. Μετεγχειρητικά, , ο νευροψυχολογικος ελεγχος επαναλαμβανεται στο πλαισιο της κλινικης παρακολουθησης του ασθενους.

Προηγούμενο άρθροΝευροψυχολογικός Έλεγχος
Επόμενο άρθροΤεστ Μνημονικών Διεργασιών (Μνήμης)