Η Dr Τέσσα Χριστοδούλου, PhD, έχει εκπαιδευτεί στο ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ στην χορήγηση, κωδικοποίηση και ανάλυψη του Ψυχοδιαγνωστικού Τεστ Κηλίδων Μελάνης Rorschach μέσω Κλινικών Εργαστηρίων και Εποπτειών. 

Χρήση και Αξιολόγηση

Το Ψυχοδιαγνωστικό (Προβολικό) Τεστ Κηλίδων Μελάνης του Rorschach,  χρησιμοποιείται για την διερεύνηση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης, της σύνθεσης και της λειτουργίας της προσωπικότητας, την διάγνωση νοητικών διαταραχών και για την διαφοροποίηση ψυχωτικού ή μη τρόπου σκέψης.

Τα προβολικά τεστ, είτε αυτά χορηγούνται σε παιδιά είτε σε ενήλικες, εμφανίζουν ασυνείδητο «υλικό» που δεν είναι άμεσα διαθέσιμο για τις σχέσεις με τους «σημαντικούς άλλους» αποκαλύπτοντας βιώματα που έχει αποκομίσει το άτομο σύμφωνα με την δική του πραγματικότητα. Κάθε απάντηση οργανώνεται ανάλογα με την ερμηνεία που θέλει να δώσει ο εξεταζόμενος αναβιώνοντας ασυνείδητες αναπαραστάσεις του εαυτού και των άλλων.

Το προβολικό τεστ κηλίδων μελάνης του Rorschach, αποτελείται από συνολικά 10 χρωματικές και αχρωματικές καρτέλεςμε αφηρημένες κηλίδες τις οποίες ο εξεταζόμενος καλείται να περιγράψει, αναλύοντας την απεικόνιση που αντιλαμβάνεται. Η δοκιμασία λειτουργεί ως μία οθόνη, μέσα από την οποία προβάλλονται ο τρόπος σκέψης, οι επιθυμίες, οι συγκρούσεις και οι φόβοι του ατόμου που υποβάλλεται στην εξέταση.

Χορήγηση

Το Τεστ χορηγείται σε παιδιά (9 + ετών), εφήβους και ενήλικες. 

Προηγούμενο άρθροΤο Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μιννεσότα (MMPI-2)
Επόμενο άρθροΤεστ Θεματικής Αντίληψης (Thematic Apperception Test, Τ.Α.Τ.)