Η Γνωστική- Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μία δομημένη παρέμβαση. Ο σταθερός προσανατολισμός στους στόχους είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της. Το θεωρητικό θεραπευτικό μοντέλο εστιάζει στο “εδώ και τώρα” (παρόν). Οι αναφορές στο παρελθόν σχετίζονται με προγενέστερες εμπειρίες που προκαλούν συναισθηματικές δυσκολίες στο παρόν. Με αυτόν τον τρόπο η προβληματική συμπεριφορά θα αποκτήσει νόημα για να υπάρξει τροποποίηση. 

Η ΓΣΘ είναι βραχείας διάρκειας (12-25 συνεδρίες). Η δομή, η ατζέντα και οι στόχοι θα συμβάλλουν στην συντομότερη αλλαγή της προβληματικής συμπεριφοράς. Αρκετές παράμετροι οδηγούν στην αύξηση του αριθμού των συνεδριών. Οι πιο συχνές είναι η χρονιότητα των προβλημάτων, η συχνότητα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων. Οι στόχοι που θα θέσει το άτομο επίσης επηρεάζουν την διάρκεια της θεραπείας.  

Η θεραπεία είναι μία σχέση συνεργασίας (συμμαχία). Ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος πρέπει να έχουν μία καλή σχέση. Αυτή επίσης συμβάλλει στην εξέλιξη της θεραπείας. Οι στόχοι και οι τεχνικές είναι πάντα κατόπιν κοινής συμφωνίας. Η προσαρμογή τους γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου.

 

Προηγούμενο άρθροΔομή των θεραπευτικών συνεδριών
Επόμενο άρθροΠοιες αιτίες ευθύνονται για την έλλειψη βελτίωσης στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία;