Τι είναι η Συναισθηματική ή Αδηφαγική Διαταραχή;

Η Αδηφαγική Διαταραχή – γνωστή και ως Συναισθηματική Υπερφαγία – δεν αποτελούσε μέχρι το 2015 ξεχωριστή διαγνωστική κατηγορία αλλά εντάχθηκε ως Κλινικό Σύνδρομο στις Διατροφικές Διαταραχές πρόσφατα (DSM-V, 2015). Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα μεγάλη και ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού, λόγω συναισθηματικής και όχι βιολογικής πείνας. 

Το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει ή να ελέγξει την ποσότητα λόγω αδυναμίας κορεσμού. Η συμπεριφορά αυτή οδηγεί σε ενοχές που διαιωνίζουν τον Φαύλο Κύκλο με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. Η προτίμηση επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και λιπαρά που μασιούνται εύκολα. Κατόπιν ακολουθούν περίοδοι δίαιτας ή νηστείας. 

Συχνά συναντάται σε άτομα που κάνουν αυστηρές ή δίαιτες εξπρές, έχουν ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών απώλειας βάρους αλλά και άτομα με χρόνιες αγχώδεις ή συναισθηματικές διαταραχές. Δεν παρατηρούνται αντισταθμιστικές μέθοδοι, υπάρχει όμως ασυνέπεια στην διατροφή και εναλλαγή μεταξύ υπερφαγίας και στέρησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παθολογικές καταστάσεις όπως μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές, αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, χοληστερόλη, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκούς πόνους και ημικρανίες.

Η έναρξη της συναισθηματικής υπερφαγίας εμφανίζεται στην εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. 

Αίτια

Τα αίτια δεν είναι απολύτως γνωστά. Ευθύνεται συχνότερα ένας συνδυασμός βιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Ερευνητικά δεδομένα εμπλέκουν την αλλαγή στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα του υποθαλάμου που σχετίζεται με τον κορεσμό. Επιπρόσθετα, παρατηρείται μειωμένη πρόσληψη σεροτονίνης με άμεση συνέπεια την αρνητική διάθεση και ενίσχυση των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών όπως π.χ. τα υπερφαγικά επεισόδια.

Η οικογένεια ίσως παίζει τον σημαντικότερο ρόλο καθώς το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται το φαγητό ως μέσο διευκόλυνσης συναισθημάτων από την παιδική ηλικία. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την συναισθηματική παραμέληση στην παιδική ηλικία και την κριτική από τους γονείς που συμβάλλουν στην ανάγκη αναζήτησης υποκατάστατων. Κάποιοι γονείς για παράδειγμα, αγοράζουν γλυκά στα παιδιά ως ένδειξη αγάπης (αντί για ουσιαστική προσοχή από τους ίδιους) ή τους δίνουν φαγητό αντί για υποστήριξη όταν στεναχωριούνται. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί συνδέει την διευκόλυνση των συναισθημάτων (θλίψης, μοναξιάς, θυμού κ.α.) με το φαγητό και μετά την ενηλικίωσή του. 

Ιδιαίτερα ευάλωτα για υπερφαγία είναι επίσης τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή/και σεξουαλικά.Η απαξίωση του σώματος οδηγεί υποσυνείδητα το άτομο στην πρόσληψη βάρους ώστε να νιώθει ασφαλές από τις πιθανές σεξουαλικές επιθυμίες άλλων.

Τέλος, ένα άτομο με Άγχος Εγκατάλειψης ή που έχει βιώσει χαοτικές οικογενειακές καταστάσεις και απώλειες, αναπαριστά το φαγητό ως μία σταθερή πηγή ανακούφισης. Συμπερασματικά, υπάρχει έλεγχος πάνω στην τροφή σε αντίθεση με τη συμπεριφορά των άλλων.

Βεβαίως, τα επώδυνα συναισθήματα δεν προέρχονται πάντα από την παιδική ηλικία, αλλά από κάποιο πρόσφατο στρεσσογόνο γεγονός (αιφνίδια αλλαγή στην ποιότητα διαβίωσης, διαζύγιο κ.α.). Όμως όταν τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ έντονα και επαναλαμβανόμενα, τότε συνήθως η προέλευση τους βρίσκεται στην παιδική ηλικία και οι δυσκολίες τα ενεργοποιούν εκ νέου. 

Φαύλος κύκλος

Το άτομο καταφεύγει στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, σε μια προβληματική προσπάθεια να αποφύγει επώδυνα συναισθήματα, (π.χ. άγχος, φόβος, θυμός, ανεπάρκεια, απόρριψης κ.α.). Αν και γνωρίζει ότι δεν πρέπει να καταφύγει στην υπερφαγία, ωστόσο δεν μπορεί να αντισταθεί οπότε ο κύκλος ξεκινά με την εμμονή, τη φαντασίωση της ουσίας. Στιγμιαία, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, το άτομο διασπά την προσοχή του από τα επώδυνα συναισθήματα, με την σύντομη διέξοδο να τον ανακουφίζει κι έτσι επιτυγχάνει την ‘αλλαγή διάθεσης’, παρότι νιώθει σωματική δυσφορία.

Παρότι το άτομο προσπαθεί να αποτρέψει το επεισόδιο ωστόσο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει. Τα αρνητικά συναισθήματα επανέρχονται εντονότερα, υπάρχει ενοχή, τύψεις και ντροπή λόγω της απώλειας ελέγχου και της πρόσληψης βάρους. Συνήθως ακολουθούν υποσχέσεις (π.χ.‘από Δευτέρα γυμναστήριο’, ‘αύριο δεν θα φάω τίποτα’ κτλ.) για να κατευνάσει την δυσαρέσκεια. Ο κατευνασμός διαρκεί για κάποιο διάστημα, όπου το άτομο μπορεί να λειτουργήσει, μέχρις ότου η αυτό-απαξίωση πυροδοτήσει ενα νέο επεισόδιο. Όπως σε κάθε εθισμό, υπάρχουν φάσεις κατευνασμού οι οποίες γίνονται όλο και συντομότερες, με τα επεισόδια να πολλαπλασιάζονται και το άτομο να αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερες ενοχές. 

Τα χαρακτηριστικά του εθισμού 

Εξάρτηση

Το άτομο αισθάνεται δυσαρέσκεια και άγχος όταν απομακρύνεται από το φαγητό (ουσία). Για παράδειγμα κάποιος με Υπερφαγικά Επεισόδια αποφεύγει τις εκδρομές από φόβο, εφόσον η πρόσβαση στο φαγητό είναι μειωμένη. Καθώς η Υπερφαγία είναι μία κρυφή συμπεριφορά, όλα τα επεισόδια συμβαίνουν σε απομόνωση, με τις εθιστικές τροφές να διεγείρουν την γεύση, σε σημείο που οι υγιεινές φαίνονται πλέον αδιάφορες.

Ανοχή 

Σημαίνει επίσης αλλαγή στον τύπο της τροφής. Οι απλές τροφές δεν δημιουργούν την αλλαγή διάθεσης και επιλέγονται όλο και πιο διεγερτικές στην γεύση. 

Αποφυγή συναισθημάτων

Όπως σε κάθε εθισμό, έτσι και στην υπερφαγία, η ουσία χρησιμοποιείται για την αποφυγή της εσωτερικής δυσφορίας που ενίοτε σχετίζεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση λειτουργεί στο υποσυνείδητο τιμωρητικά, μην αφήνοντας το άτομο να ελευθερωθεί από τον εθισμό ή να νιώσει καλά με το σώμα του. 

Θεραπεία 

Η Γνωστική Συμπεριφορική παρέμβαση αποτελεί την θεραπεία εκλογής για την Διαταραχή της Συναισθηματικής Υπερφαγίας ώστε να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην δημιουργία του Φαύλου Κύκλου. 

Της Δρ. Τέσσας Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci

Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας: Αίτια και Θεραπεία
Επόμενο άρθροΑστικό Δίκαιο: Κλινική Διάγνωση Μετατραυματικού Στρες (PTSD)