Η Dr Τέσσα Χριστοδούλου, PhD, έχει εκπαιδευτεί στο ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ στην χορήγηση, κωδικοποίηση και ανάλυση του Τεστ Θεματικής Αντίληψης (Thematic Apperception Test, T.A.T.) μέσω Κλινικών Εργαστηρίων και Εποπτειών. 

Το Τεστ

Το Προβολικό Τεστ Θεματικής Αντίληψης (Thematic Apperception Test, T.A.T.) το οποίο χορηγείται για τον εντοπισμό διαταραχών της συμπεριφοράς, την ύπαρξη ή την απουσία ψυχωτικού ιδεασμού και την ανάδειξη ροπών ή τάσεων που το άτομο αναχαιτίζει ή δεν αναγνωρίζει συνειδητά.

Οι Διαγνωστικές Ενδείξεις 

Οι διαγνωστικές ενδείξεις στο Τ.Α.Τ απορρέουν από το γεγονός ότι ο εξεταζόμενος μέσω των αφηγήσεων του, αποκαλύπτει τον τρόπο αντίληψης, της σκέψης, της έκφρασης των συναισθημάτων του κ.α. που είναι χαρακτηριστικός της προσωπικότητας και ενδεχομένως και της ψυχοπαθολογίας που αυτός μπορεί να εμφανίζει. Συνεπώς μελετάται όχι μόνο η δομή και η λειτουργία της προσωπικότητας αλλά και τυχόν συμπτωματολογία μίας σειράς ψυχικών διαταραχών.

Οι ενδείξεις παρατίθενται κατόπιν με άξονα δύο (2) βασικά σκέλη: Α.) την συμπεριφορά του εξεταζόμενου κατά την διαδικασία της εξέτασης και Β.) το περιεχόμενο και τον τρόπο διαμόρφωσης των ιστοριών που αυτός αφηγείται. Οι διαγνώσεις που προκύπτουν αφορούν: 1.) Διαταραχές της Διάθεσης: α.) Καταθλιπτικές Διαταραχές β.) Ψυχωτική Κατάθλιψη και γ.) Διπολική Διαταραχή.

2.) Αγχώδεις Διαταραχές: α.) Αγοραφοβία β.) Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή γ.) Ψυχαναγκαστικά- Καταναγκαστικά συμπτώματα.

3.) Διαταραχές της Προσωπικότητας: α.) Οιστριονική Διαταραχή της Προσωπικότητας (Υστερία) β.) Ναρκισσιστική Διαταραχή της Προσωπικότητας γ.) Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας (Ψυχοπαθητική) δ.) Μεταιχμιακή (Οριακή) Διαταραχή της Προσωπικότητας ε.) Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας στ.) Σχιζοειδής Διαταραχή της Προσωπικότητας ζ.) Σχιζότυπη Διαταραχή της Προσωπικότητας τέλος

4.) Σχιζοφρένεια και άλλες Ψυχωτικές Διαταραχές: α.) Παρανοειδής Τύπος Σχιζοφρένειας.

Χορήγηση 

Το Τεστ Θεματικής Αντίληψης χορηγείται σε εφήβους (12+ ετών) και ενήλικες. 

Προηγούμενο άρθροΨυχοδιαγνωστικό Τεστ Κηλίδων Μελάνης του Rorschach
Επόμενο άρθροWISC-V Κλίμακα Νοημοσύνης Wechsler Παιδιών και Εφήβων