Ποια άτομα επηρεάζει

Τα άτομα με Ψυχογενή Βουλιμία αν και φαίνονται δυναμικά, συχνά νιώθουν θλίψη, μοναξιά, ντροπή και εσωτερικό κενό. Δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους που περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, αυτοαμφισβήτιση και θυμό. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους π.χ. τάσεις κλοπής, σεξουαλική παρορμητική συμπεριφορά, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Ενεργούν χωρίς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις συνέπειες και έχουν δυσκολία στην διαχείριση του στρες. Πολλοί έχουν πρόβλημα εμπιστοσύνης και έχουν περιορισμένες φιλικές ή ερωτικές σχέσεις. 

Τα άτομα με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής όπως η Ψυχογενής Βουλιμία φοβούνται να ωριμάσουν συναισθηματικά και να αναλάβουν ευθύνες. Χρησιμοποιούν τη δίαιτα και την εμμονή με το βάρος τους, προκειμένου να αποφύγουν να διαχειριστούν τις απαιτήσεις ενός νέου σταδίου ζωής όπως είναι η εφηβεία, η ζωή μακριά από το πατρικό σπίτι ή η ενήλικη σεξουαλικότητα.

Αιτίες

Τα αίτια περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντολογικών παραγόντων. Στην πρώτη περίπτωση προδιαθέτουν στην ανάπτυξη συμπτωματολογίας σχετικής με άγχος, τάσεις τελειοθηρίας, ιδεοψυχαναγκασμό και άκαμπτα στοιχεία στην προσωπικότητα. 

Σημαντικό ρόλο παίζουν τα στερεότυπα του δυτικού πολιτισμού που προβάλλονται στα μέσα επικοινωνίας. 

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών έχουν ιστορικό φυσικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. Η νηστεία ή τα υπερφαγικά επεισόδια αποτελούν μια προσπάθεια απαλλαγής από τον έντονο πόνο και τις αναμνήσεις της κακοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο αποκτά κάποια αίσθηση ελέγχου στη ζωή του, κοινωνική αποδοχή και μετριάζει το φόβο αισθήματος ανικανότητας.

Άλλοι παράγοντες είναι οι δυσλειτουργικές οικογενειακές ή προσωπικές σχέσεις, η κοινωνική απομόνωση, η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων και ιστορικό bullying. 

Η υποσίτιση και η υπερφαγία μπορεί να ενεργοποιήσουν χημικές ουσίες του εγκεφάλου που παράγουν συναισθήματα ηρεμίας και ευφορίας (τα οποία ανακουφίζουν το άγχος και τη θλίψη), και αυτή η δράση διαινίζει τη διαταραχή.

Η Έναρξη

Η Ψυχογενής Βουλιμία μπορεί να εκδηλωθεί σε μεταβατικές περιόδους, σε καταστάσεις στρες ή απώλειας (εφηβεία, αλλαγή σχολείου, ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς, θάνατος, διαζύγιο, γάμος, οικογενειακά προβλήματα κ.λ.π.).

Επιπτώσεις 

Η Ψυχογενής Βουλιμία μπορεί να επιφέρει σοβαρές οργανικές επιπλοκές, ακόμα και θάνατο.

Συνήθη οργανικά προβλήματα είναι καρδιακές διαταραχές, χαμηλή πίεση, ατονία μυών, οστεοπόρωση, αναιμία, διαταραχές της περιόδου, ξηρό και ωχρό δέρμα, νεφρικές βλάβες και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, καθυστερημένος ρυθμός ανάπτυξης στους εφήβους, λιποθυμικές τάσεις, διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας, καταστροφή των δοντιών, διαταραχή του ύπνου, χαμηλή θερμοκρασία σώματος και δυσκοιλιότητα.

Ανάμεσα στις συνήθεις ψυχολογικές επιπλοκές είναι: η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αμφισβήτηση του εαυτού, ενοχές, ντροπή, έμμονες σκέψεις, ιδεοψυχαναγκασμός, αισθήματα αποτυχίας και απελπισίας, αίσθηση απώλειας του ελέγχου, φόβος αποκάλυψης του προβλήματος. 

Της Δρ. Τέσσας Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci