Το πιο πρόσφατο Σεξουαλικό Έγκλημα 

Μία Ανθρωποκτονία με Σεξουαλικό Κίνητρο, είδε το φως της δημοσιότητας στην Κρήτη. Το θύμα μία 60 χρόνη Βιολόγος που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους. Ο θύτης ένας 27 χρόνος, πατέρας δύο παιδιών, με πλούσιο ιστορικό επιθέσεων ανάλογης φύσης. 

Το Προφίλ των Δραστών

Σύμφωνα με το DSM-5 (2013), οι συμπεριφορές που σχετίζονται με σεξουαλικές επιθέσεις σχετίζονται με Παραφιλίες ή σχετικές Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές. Ως Διαγνωστικές Κατηγορίες, χαρακτηρίζονται από έντονες, επαναλαμβανόμενες διεγερτικές φαντασιώσεις και παρορμήσεις αποκλίνουσας σεξουαλικής συμπεριφοράς. 

Οι πάσχοντες αισθάνονται δυσφορία και δυσλειτουργούν στην πλειοψηφία των τομέων της καθημερινότητας. Διακατέχονται από καταναγκαστικού τύπου, έμμονες σκέψεις που πρέπει να εκτονωθούν μέσω μίας σεξουαλικής συμπεριφοράς ή πράξης. 

Η έλλειψη ενσυναίσθησης δυσκολεύει σημαντικά την αξιολόγηση, εφόσον εκδηλώνουν αδυναμία κατανόησης ή σεβασμού των δικαιωμάτων, των σκέψεων και των συναισθημάτων των άλλων. Δεν διακρίνεται μεταμέλεια και οι περιγραφές (παρενόχληση, ασέλγεια ή/και βιασμό) είναι ψυχρές και με ιδιαίτερο κυνισμό.

Σε περιπτώσεις διάπραξης και Ανθρωποκτονίας, η κλιμακωτή επιθετικότητα που σημειώνεται σχετίζεται με χαρακτηριστικά Διαταραχής Ναρκισσιστικής ή/και Αντικοινωνικής Προσωπικότητας.

Η Συμπεριφορά των Δραστών

Οι βίαιοι εγκληματίες πραγματώνουν ανάλογες φαντασιώσεις στα θύματά τους.  Οι παρορμήσεις δεν είναι εφικτό να κατασταλούν εφόσον εμπεριέχουν την άντληση ικανοποίησης από τον πόνο και τον εξευτελισμό.  Κατά την διάρκεια της διάπραξης ο δράστης αντιλαμβάνεται την παθητικότητα ή τη φοβισμένη συγκαταβατικότητα ως επιθυμία και απόλαυση του βιασμού με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεροληπτικός τρόπος επεξεργασίας των πληροφοριών σε όλα σχεδόν τα στάδια της αποτρόπαιας αυτής πράξης.

Τα αίτια

Ο Sigmund Freud είχε αρχικά θεωρήσει την σχέση επιθετικότητας και σεξουαλικότητας σαν συνδυασμό ψυχικών ενορμήσεων άμεσα συνδεδεμένα με την προσωπικότητα. Αργότερα, υπέθεσε ότι σχετίζεται με στρεσσογόνα ή τραυματικά γεγονότα όπως η παρουσία του παιδιού σαν μάρτυρας ενώ παρακολουθούσε τους γονείς του στην διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Δεν έχει εντοπιστεί κάποια εμφανής εγκεφαλική βλάβη μέσω Μαγνητικής Τομογραφίας στους δράστες Σεξουαλικών Εγκλημάτων, ωστόσο οι έχοντες σαδιστικές τάσεις παρουσιάζουν ορισμένα άτομα με σαδιστικές τάσεις εμφανίζουν δυσλειτουργία του δεξιού κροταφικού λοβού και ενδοκρινικές και χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Θεραπεία και Ποινική Μεταχείριση

Ως διαγνωστικές κατηγορίες δεν επιδέχονται θεραπευτικής παρέμβασης λόγω έλλειψης ενσυναίσθησης. Το πιθανότερο είναι πώς προσέρχονται σε ειδικούς ψυχικής υγείας μόνο όταν εμπλέκονται σε υποθέσεις Ποινικού Δικαίου προκειμένου να αποσπάσουν μία ευνοϊκή γνωμάτευση ως ελαφρυντικό.

Σύμφωνα με το Άρθρο 34 του Ποινικού Κώδικα, οι δράστες είτε περιορίζουν τις ειδεχθείς πράξεις τους στον Βιασμό είτε «εξοντώνουν» το θύμα προβαίνοντας και σε Ανθρωποκτονία έχουν πλήρη καταλογισμό και επίγνωση των πράξεων τους. Δεν πληρούνται ούτε τα κριτήρια της έλλειψης συνείδησης (Άρθρο 36 Π.Κ.) εφόσον σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρουν ότι για ώρες κυριαρχούσε η έμμονη σκέψη της εκπλήρωσης της γενετήσιας τους επιθυμίας με οποιονδήποτε τρόπο.

Της Δρ. Τέσσας Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci