Τα Σεξουαλικά Εγκλήματα ή οι άλλες μορφές κακοποίησης με δράστριες γυναίκες δεν είναι  καινούριο φαινόμενο. Στην Ελλάδα, υπήρξαν υποθέσεις που αφορούσαν το Οικογενειακό Δίκαιο, όπου η μήτερα προέβαινε σε Σωματική ή/και Συναισθηματική Κακοποίηση του ανήλικου τέκνου της. Δύο (2) όμως περιπτώσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης έχουν συγκλονίσει. Η εκπαιδευτικός που σύναψε ερωτική σχέση με τον 13 χρόνο μαθητή της και η απαγωγή- Σεξουαλική/ Σωματική Κακοποίηση της 10 χρόνης από φιλικό στο οικογενειακό της περιβάλλον πρόσωπο. 

Το Προφίλ των Γυναικών που κακοποιούν Ανηλίκους

Οι γυναίκες αυτών των ειδεχθών μορφών εγκληματικότητας προβαίνουν σε όλες τις μορφές κακοποίησης (Σωματική, Συναισθηματική ή/και Σεξουαλική). Είναι πιθανό η έναρξη των πράξεων να ξεκινήσει από τα δικά τους παιδιά. Συχνότερα όμως στρέφονται σε εκείνα άλλων οικογενειών. Οι δράστριες έχουν μία γνωριμία είτε σε φιλικό- κοινωνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο με το θύμα. Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να δρουν μόνες τους ή με κάποιο συνεργό (partners in crime).

Ο συνεργός τους, μπορεί να τις εξαναγκάζει να έχουν συμμετοχή στο έγκλημα. Συνήθως συναντούμε τον σύζυγο/ σύντροφο ή/ και τρίτα πρόσωπα. Η σχέση είναι εξαρτητική, με αποτέλεσμα να υποκεινούνται από φόβο (Matthews et al., 1991). Δεν είναι σπάνιο επίσης να αναφέρεται χρόνια κακοποίηση. 

Δύο (2) ακόμα ομάδες είναι οι εκπαιδευτικοί και οι φροντιστές ανηλίκων. Συναντούμε λοιπόν συχνότερα εκπαιδευτικούς ή φροντιστές ανηλίκων. 

Οι δράστριες είναι έως 36 ετών και όπως αναφέρθηκε παραπάνω βρίσκονυαο σε σχέση ισχύος ή έχουν προγενέστερη γνωριμία με το θύμα τους. Σε αντίθεση με τους άντρες οι οποίοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποίησουν την βία, οι γυναίκες χειραγωγούν συναισθηματικά τα θύματά τους. 

Η συμπεριφορά τους φαίνεται πως είναι απόρροια μίας δυσλειτουργικής ενήλικης σχέσης,  συναισθηματικών ελλειμμάτων και αδυναμία σύνδεσης με τους άλλους.

Όσον αφορά τις γυναίκες που κακοποιούν σεξουαλικά πολύ μικρά παιδιά, προεφηβικής ηλικίας, έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζουν σημαντική ψυχοπαθολογία (Matthews, Mathews, & Speltez, 1991). Η συμπτωματολογία σχετίζεται με Ψυχωτικό Ιδεασμό ή Διαταραχές της Προσωπικότητας (κατά κύριο λόγο Μεταιχμιακή, Ναρκισσιστική ή Αντικοινωνική).

Το Προφίλ των Αντρών που κακοποιούν Ανηλίκους

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι γυναίκες που κακοποιούν σεξουαλικά είναι πιθανόν είτε να έχουν εξαναγκαστεί είτε να έχουν συνεργό (συνήθως τον σύζυγο/ σύντροφο).

Οι άντρες συνεργοί έχουν ιστορικό Ενδοοικογενειακής Βίας/ Απειλής σε προηγούμενες ή στην τωρινή τους σχέση. Επιπρόσθετα εμφανίζουν χαρακτηριστικά Ναρκισσιστικής ή Αντικοινωνικής Διαταραχής της Προσωπικότητας.