Η Dr. Αναστασία (Τέσσα) Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci, είναι Κλινική Ψυχολόγος, με εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία, την Δικαστική Ψυχολογία & την Εγκληματολογία. 

Ήταν Εγγεγραμμένη Δικαστική Πραγματογνώμονας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από το 2012 έως το 2022 και από το 2004 είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (CPsych, AFBPsS, CSci). 

Ακαδημαϊκές Σπουδές

Το 2000 μετέβη στο Λονδίνο, όπου σπούδασε και εργάστηκε επί δώδεκα (12) συναπτά έτη. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Brunel University (BSc, Single Honours in Psychology, 2:1, Upper Class Division). 

Κατόπιν παρακολούθησε τρία (3) Μεταπτυχιακά Προγράμματα, δύο (2) εκ των οποίων ήταν στην Εγκληματολογία- Δικαστική Ψυχολογία. Πιο συγκεκριμένα: (1.) MSc Criminology and Criminal Psychology (2.) MSc Child Forensic Studies, Psychology and Law – Διατμηματικό Ψυχολογίας- Νομικής) από το Institute of Criminal Justice του Πανεπιστημίου του Portsmouth, UK και (3.) MSc Neuropsychology από το University College London, UK, υπό την επίβλεψη του Professor Paul W. Burgess

Ο ακαδημαϊκός κύκλος σπουδών ολοκληρώθηκε με την εκπόνηση της Διδακτορικής της Διατριβής στην Κλινική Ψυχολογία (PhD,PsychMed) με τίτλο “Γνωστικοί Ενδοφαινότυποι στην Διπολική Διαταραχή”. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρήση Νευροψυχολογικών Δοκιμασιών και Τεχνικές fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging) στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, του King’s College London, με επόπτριες τις Professors Sophia Frangou και Veena Kumari

*Όλοι οι Ακαδημαϊκοί Τίτλοι έχουν αναγνωριστεί ως Ισότιμοι και Αντίστοιχοι των Ελληνικών Α.Ε.Ι. από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. 

Εξειδίκευση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία 

Η Dr. Τέσσα Χριστοδούλου, PhD, έχει εκπαιδευτεί επί 3 ετία στην Ελληνική Εταιρεία για την Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία στην Θεσσαλονίκη (European Association for Cognitive Behavioural Therapy, EABCT). 

Έχει πιστοποιηθεί περαιτέρω στην Διάγνωση, Αξιολόγηση και Θεραπευτική Αντιμετώπιση:

(1.) της Επιλόχειας Κατάθλιψης (Post Natal Depression) από το Winnicott Research Unit, του Πανεπιστημίου του Reading, UK. 

(2.) των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής σε Εφήβους και Ενήλικες στο National Centre for Eating Disorders and Obesity (NCFEAD) UK. 

Εξειδικεύσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (E-Learning):

 • Δικαστική – Ψυχιατροδικαστική Ψυχολογία
 • Κλινική Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου
 • Εγκληματολογία: Προσέγγιση της Ενδοοικογενειακής Βίας
 • Διαταραχές Προσωπικότητας Cluster B: Η Αντικοινωνική, Οριακή, Οιστριονική και Ναρκισσιστική Διαταραχή
 • Εγκληματολογική Ψυχολογία
 • Διαταραχές Προσωπικότητας: Cluster C σε Εφήβους και Ενήλικες

Εκπαίδευση στην Κλινική Αξιολόγηση 

Έχει εκπαιδευτεί στην χορήγηση, βαθμολόγηση και ερμηνεία των WPPSI-III, WAIS-IV & WISC- V, MMPI-2 (ISON Psychometrica) και των C.A.T., T.A.T, Rorschach, Draw A Person- Tree- House (Δ.Ι.Κ.Ε.Ψ.Υ.) με εποπτεία. 

Είναι πιστοποιημένη (μέσω συστήματος Ranking CL1) από την Pearson Assessment Group UK και την  Psychological Assessment Resources, USA. 

Κλινική Επαγγελματική Εμπειρία στο South London and the Maudsley NHS Trust 

Στα πλαίσια της κλινικής της εκπαίδευσης και πρακτικής, εργάστηκε επί οχτώ (8) συναπτά έτη (2002- 2010) ως Κλινική Ψυχολόγος- Νευροψυχολόγος στο South London and the Maudsley NHS Trust, UK. Στην διάρκεια των εναλλασσόμενων ειδικοτήτων (Rotations), εξειδικεύτηκε στην διάγνωση, την αξιολόγηση και την θεραπεία ενός ευρέως φάσματος ψυχιατρικών διαταραχών. 

Κλινική Επαγγελματική Εμπειρία στο Institute of Cognitive Neuroscience, UCL, UK

Εξειδικεύτηκε επίσης στην αξιολόγηση Νευρολογικών/ Νευροεκφυλιστικών Διαταραχών και Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων στο Institute of Cognitive Neuroscience, UCL. Μετέπειτα της απονεμήθηκε επαγγελματικό δίπλωμα στην Νοητική Ενδυνάμωση (Professional Diploma in CRT) από το Brain Tree Rehabilitation Centre, Surrey, UK. 

Ερευνητικό Έργο

 • Έχει συμμετάσχει σε Πανελλήνια και Παγκόσμια συνέδρια με επιστημονικές της εργασίες.
 • Δεκατέσσερις (14) επιστημονικές της εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κατόπιν κρίσης (PubMed/christodoulou). 

Ακαδημαϊκή Πορεία

Διετέλεσε:

 1. Post-Doctoral Research Fellow στον Τομέα Psychological Medicine του Institute of Psychiatry, King’s College (2007-2009).
 2. Visiting Post-Doctoral Fellow στον Τομέα Neurobiology of Psychosis του Institute of Psychiatry, King’s College (2009-2010).
 3. Επισκέπτρια Λέκτορας στο Brunel University στο μεταπτυχιακό Νευροαποκατάστασης (MSc in Neurorehabilitation) στον τομέα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (2011).
 4. Δίδαξε σε δύο (2) Μεταπτυχιακά (MSc Applied Clinical Psychology & Forensic Psychology) στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, College of Humanistic Sciences, Παράρτημα του Βρετανικού Πανεπιστημίου Central Lancashire, UK επί δύο (2) συναπτά έτη (2020-2022). 
 5. Υπήρξε επόπτρια δεκαπέντε (15) μεταπτυχιακών φοιτητών (MSc Applied Clinical Psychology & Forensic Psychology) στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, College of Humanistic Sciences, Παράρτημα του Βρετανικού Πανεπιστημίου Central Lancashire, UK επί δύο (2) συναπτά έτη (2020-2022). 

Στο παρόν:

Διατηρεί νόμιμο ιδιωτικό γραφείο με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου (ΔΔΥ/ΠΚΜ 387599) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συνεργασίες σε Ποινικές Υποθέσεις:

Η Δρ. Αναστασία (Τέσσα) Χριστοδούλου είχε την τιμή να είναι η μοναδική συνεργάτιδα Ψυχολόγος του αείμνηστου Ομότιμου Καθηγητή Ποινικού Δικαίου & Δικονομίας Λάμπρου Μαργαρίτη επί 10 συναπτά έτη (2012-2022).

Από το 2017 συνεργάζεται αποκλειστικά με τους Ποινικολόγους: Δημήτριο Τσάκο – Αλέκα Μαύρου-Τσάκου και από το 2019 με τον καθηγητή Ποινικής Δικονομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης Θεοχάρη Δαλακούρα.

Ως Τεχνική Σύμβουλος η Δρ. Αναστασία (Τέσσα) Χριστοδούλου PhD συμμετέχει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο:

 • του Ιατρού από την Θεσσαλονίκη, του οποίου η Εφετειακή Απόφαση ΑΝΑΙΡΕΘΗΚΕ εξ’ ολοκλήρου στον Άρειο Πάγο και θα δικαστεί εκ νέου εντός του 2023. Σε αυτήν την Υπόθεση είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον αείμνηστο Ομότιμο Καθηγητή Ποινικού Δικαίου & Δικονομίας Λάμπρο Μαργαρίτη
 • του πατριού που καταδικάστηκε στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο για Βιασμό κατ’ εξακολούθηση και εντός του 2023 θα δικαστεί σε Δεύτερο Βαθμό με συνηγόρους τους Ποινικολόγους Δημήτριο Τσάκο και Αλέκα Τσάκου
 • του νεαρού από την Βέροια που καταδικάστηκε για Ασέλγεια και Βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο με τον αείμνηστο Ομότιμο Καθηγητή Ποινικού Δικαίου Λάμπρο Μαργαρίτη και αίτηθηκε ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ στον Άρειο Πάγο με συνήγορο τον καθηγητή Ποινικής Δικονομίας Θεοχάρη Δαλακούρα
 • του πατέρα από την Θεσσαλονίκη που ΑΘΩΩΘΗΚΕ σε Δεύτερο Βαθμό από τις κατηγορίες για Ασέλγεια και Βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με συνηγόρους Υπεράσπισης τους Ποινικολόγους Δημήτριο Τσάκο και Αλέκα Τσάκου 
 • του πατέρα από την Αθήνα που καταδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών και αιτήθηκε ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ στον Άρειο Πάγο με συνήγορο τον καθηγητή Ποινικής Δικονομίας Θεοχάρη Δαλακούρα

Ως Διορισμένη Πραγματογνώμονας

 • συμμετέχει στην Επανάληψη της Διαδικασίας κατά το Άρθρο 525 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.), υπέρ καταδικασμένου (αμετάκλητα) σε Ισόβια Κάθειρξη για Ανθρωποκτονία και Εμπρησμό εκ Προθέσεως, με συνήγορο Υπερασπίσεως τον Καθηγητή Ποινικής Δικονομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Ποινικής Δικονομίας, Θεοχάρη Δαλακούρα η οποία θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο στις 3/11/2023.
Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Επόμενο άρθροΔιαγνωστικά Κριτήρια της Μεταιχμιακής Διαταραχής Προσωπικότητας